rotocopter, in een ontwerpcyclus:

1. Analyseren en beschrijven:
Ontwerp, bouw en test een valhelm om een ei die hieraan vastzit, waardoor het ei van twee meter hoogte naar beneden kan vallen zonder te breken.
De zwaartekracht zorgt ervoor dat het ei steeds sneller gaat vallen. Als je uitgaat van de zwaartekrachtversnelling (9,81 m/s2 ) valt een voorwerp vanaf 2m hoogte in 0,639sec naar beneden en is de snelheid bij het neerkomen 6,26m/s.
Het ei zelf heeft een erg breekbare schaal.

2. Programma van eisen:
- ei mag niet breken
- valhelm max. 25 gram
- ei makkelijk uit de behuizing kunnen halen
- niet langer, breder en hoger dan 45cm

3. Uitwerkingen bedenken:
De materialen die we mogen gebruiken zijn rietjes, touw, papier, plakband en lijm. Maar bij het in elkaar zetten van de valhelm kregen we toch meer materialen.
De kracht die in één keer, op één punt van het ei komt en de snelheid die in de lucht ontstaat laat het ei breken:
Verdeel de kracht van het neerkomen over het ei;
Laat de kracht van het neerkomen geen direct contact maken met het ei;
Rem het ei in de lucht af.

4. Ontwerpvoorstel formuleren
Valhelm 1: Een soort van piramide gemaakt van rietjes. Met aan de zijkanten extra rietjes zijn geplakt, waardoor de kracht van het vallen niet direct in contact komt met het ei.
Valhelm 2: Een papieren/plastic bekertje gevuld met kleine stukjes van rietjes (1cm tot 2cm), deze breken de val. Rietjes aan het bekertje, met daaraan een weer plastic zakje, deze moet werken als een soort parachute.
Valhelm 3: Een papieren/plastic bekertje gevuld met kleine stukjes van rietjes (1cm tot 2cm), deze breken de val. Boven in het bekertje zit een stukje piepschuim, waardoor het ei er nie uitvalt. Rietjes aan het bekertje, met daaraan een weer plastic zakje, deze moet werken als een soort parachute.

5. Ontwerp realiseren

6. Ontwerp testen en evalueren
Valhelm 1: De rietjes van de valhelm waren niet stevig genoeg, waardoor ze te ver doorbogen en het ei toch de grond raakte.
Valhelm 2: Het ei viel uit het bekertje, waardoor er barsten in het ei kwamen.
Valhelm 3: Het werkte.

Vallend ei eindtest:
Valhelm nummer 3 zorgde ervoor dat het ei heel bleef. Dit kwam door de rietjes onder in het bekertje die de val braken, de parachute die de valsnelheid verminderde en het piepschuim dat ervoor zorgde dat het ei niet uit het bekertje vloog, en goed op zijn plek bleef.

Dit is de link van de video van onze rotocopter

https://www.youtube.com/watch?v=L_OqeXnCntE